Compliance risk

      No Comments on Compliance risk

Compliance ris

Bedrijven in Nederland moeten aan allerlei eisen voldoen. Ook moeten ze rekening houden met veel wetten en hier ook aan voldoen. Een zo’n wet is de WWFT wet. Deze wet houdt in dat je altijd melding moet maken wanneer je iemand verdenkt van witwassen. WWFT staat dan ook voor wet ter voorkoming witwassen. Compliance risk gaat er dan weer om dat de WWFT wet correct wordt nageleefd. Er zitten namelijk meerdere risico’s aan het niet naleven van deze wet. Als eerste kan het zo zijn dat je een boete krijgt. Ook is er de mogelijkheid dat je een andere strafvervolging opgelegd krijgt. Beide opties zijn natuurlijk helemaal niet fijn, dus dit wil je als het goed is het liefst voorkomen. Een ander risico is dat jouw bedrijf genoemd gaat worden in relatie tot witwassen. Dit is helemaal niet goed en hierdoor kan je bedrijf flinke reputatieschade oplopen. Reputatieschade kan vervolgens weer lijden tot het ten onder gaan van je bedrijf, wat je natuurlijk al helemaal niet wil.

Compliance risk is erg belangrijk

Het is heel belangrijk om aan te compliance risk te voldoen en dus daadwerkelijk de WWFT wet na te leven. Je mag dus absoluut niet wegkijken wanneer je denkt een verdachte transactie te zien, maar je moet hier melding van maken. Dit is wettelijk verplicht. Om de WWFT correct na te leven, kan het in veel gevallen nuttig zijn om een externe partij hiervoor in te schakelen. Zij hebben namelijk meer verstand van WWFT en daarom is de kans ook groot dat je bedrijf zo veel minder kans heeft om per ongeluk niet aan de WWFT wet te voldoen.

WWFT correct naleven

Het correct naleven van de WWFT wet kan soms best een uitdaging zijn. Om je bij deze uitdaging te helpen, is er een checklist gemaakt. Deze checklist kan je aflopen om te checken of je zaken doet met een betrouwbaar bedrijf. Deze checklist bevat tien stappen. Zo kan je dus stap voor stap alles afvinken en zie je niets over het hoofd. Daarnaast zijn er op deze checklist ook handige tips en handvatten te vinden. Dit houdt in dat je eenvoudig en met goede uitleg alle stappen kunt toepassen. Het installeren van software beslaat een groot deel van dit stappenplan. Door middel van bepaalde software kun je je klanten namelijk eenvoudig monitoren, waardoor je kunt zien of ze betrouwbaar zijn of niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *