Wat is hoogsensitief 

      No Comments on Wat is hoogsensitief 

Hoogsensitief

Misschien ken je wel iemand uit jouw omgeving die hoogsensitief is, of misschien heb je zelf wel het idee dat je hoogsensitief bent.  Hoogsensitiviteit wordt ook wel hooggevoeligheid genoemd. Dit betekent dat iemand erg gevoelig is voor haar of zijn omgeving. De zintuigen worden als het ware overprikkeld. Het resultaat hiervan is dat diegene gevoeliger is. Het is psychologische ervaring die zowel mentaal als fysiek gevoelt kan worden. Toch is dit een onderwerp dat nog flink onderzocht wordt, maar veel mensen komen er tegenwoordig achter dat zij hoogsensitief zijn en alleen dit kan al een hoop rust geven. Soms is het gewoon fijn om te horen dat je niet de enige bent met deze klachten en samen met andere hoogsensitieve mensen hierover kunt praten.

Hoogsensitieve personen

Als je hoogsensitief bent dan ben je vaak gevoeliger voor prikkels uit je omgeving. Hierdoor kunnen jouw emoties ook sneller beïnvloed raken, dit uit zich bijvoorbeeld in snel gefrustreerd worden of eerder oververmoeid raken. Vaak vinden mensen die hoogsensitief zijn het lastig om gebeurtenissen los te laten ook momenten die veel emotie met zich meedragen zijn lastig een plek te geven. Door deze gevolgen ga je liever lastige situaties uit de weg en denk je meer aan anderen dan aan jezelf. Maar dit is zonde, zo blijf je leven in een bubbel. Soms is het goed om ook voor jezelf te kiezen en tijd te nemen om hieraan te werken.

Hoe ga je met hoogsensitiviteit om?

Door de balans in jezelf te vinden en deze in evenwicht te houden kan je goed omgaan met hoogsensitief zijn. Maar het belangrijkste is acceptatie van jezelf. Pas als je accepteert dat sommige dingen misschien niet altijd lopen zoals je dat zou willen kun je de ruimte vinden om hiermee om te gaan. Verder kun je door haalbare doelen te stellen een stappenplan samenstellen om deze te bereiken. Wanneer je dit doet moet je open blijven staan voor moeilijke momenten. Dingen zullen mogelijk niet altijd zo lopen als dat je wilt. Maar je kunt genieten van de momenten die wel goed voelen. En zo ook minder waarde hechten aan die kleine dingetjes die mis gaan.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *